Kvinna klonade sin döda hund

Den pensionerade barnläkaren Francesca Geertsma från Florida i USA ville klona sin hund Osa efter att den vid 16 års ålder gick bort år 2019 efter att ha drabbats av canine cognitive dysfunction (CCD), vars symtom liknar den mänskliga demenssjukdomen Alzheimers. 

Specialister tog vävnad från Osas öra några dagar efter hennes bortgång och i april 2020 gjorde man ett försök att få vävnaden att växa till celler. 

De fullvuxna cellerna producerade ett embryo som sattes in i en surrogathund. I september 2020 föddes tre valpar – identiska med Osa – och med varandra. 

Tidigt märkte Francesca Geertsma dock vissa egenheter och olikheter hos de tre klonerna Osana, Osaki och Osani, som alla tilldelades varsin färg i halsbandet för att kunna särskiljas. Annars hade det blivit svårt att veta vem som är vem.

Redan 2005 började Francesca undersökta möjligheten att klona Osa som är en blandning av raserna chow chow, schäfer, collie och två olika typer av mastiff. 
Hennes genetiska uppsättning skulle göra det i princip omöjligt att hitta en liknande hund.

Francesca Geertsma säger att hon är glad över sitt beslut även om de tre klonerna inneburit mer jobb och stress än vad hon räknat med och kostnaden hamnade på motsvarande ca 500 000kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *